9. Uluslararası Ankara Kukla Festivali, 18-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.
Nerede?
Detaylar
Festivalin Amacı:
· Kukla sanatını bir sanat formu olarak tanıtmak, sevdirmek, Ankara’da bir kukla festivali geleneğini oluşturmak.
· Ankara’daki çocukların yaratıcı dünyalarını kukla oyunlarıyla zenginleştirmek.
· “Kukla yalnızca çocuklar için değildir!” diyerek, yetişkin dünyasında da ‘kukla sanatı’nın güçlü bir sesi ve yeri olabileceği anlayışını oluşturmak ve yaymak.
· Toplumun estetik beğeni düzeyini, tüm sanat formlarını içinde barındıran ‘kukla sanatı’ aracılığıyla yükseltmek, toplumla genel anlamda sanat arasındaki bağı güçlendirmek.
· UNESCO tarafından ‘Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası’ kabul edilen Karagöz’ün dünya kuklacılarını ağırlamasını ve bir kukla festivaline ev sahipliği yapmasını sağlamak.
· Farklı ülkelerdeki kukla anlayışlarını, kuklacıların deneyimlerini ve uluslararası sanatsal standartlarını Türkiyeli izleyici, sanatçı ve yapımcıların dikkatine sunmak.
· Alternatif kukla kullanımı ve sahneleme anlayışlarını tanıtmak.
· Basının ve kamuoyunun desteğiyle kukla etkinliklerini ülke çapında özendirmek. Seminer, sergi ve atölye çalışmalarıyla kukla alanında üretim kalitesini arttırmak.
Festivalin Hedef Kitlesi
* Kaliteli kukla oyunları ile buluşamayan çocuklar, gençler ve eğitimciler.
* Kukla oyunlarıyla karşılaşmamış tüm yetişkinler.
* Sahne ve görsel sanatlarla ilgilenen herkes.
* Özellikle yetişkinler için oyun sahneleyen tiyatro sanatçıları.
* Ülke gelişiminde kültür ve sanatın önemine inanan ve bu alanda çalışan tüm kurumlar.
Program
Türkiye’nin yanı sıra 6 ülkeden kukla göstericileri, 15-23 Ekim tarihlerinde çeşitli tekniklerle hazırladıkları kukla oyunlarını Ankara’da sanatseverler için sergileyecek.
Kukla, Karagöz, Gösteri ve Sahne Sanatları Derneği (KUKSADER) ile Tiyatro Tempo’nun iş birliğinde hazırlanan 8. Uluslararası Ankara Kukla Festivali, 15-23 Ekim’de gerçekleştirilecek.
Kukla sanatının Türkiye’de daha fazla tanınması, yaygınlaşması ve gelişmesine katkı sağlaması hedeflenen festivalde, kukla göstericileri çeşitli tekniklerle hazırladıkları oyunları izleyiciyle buluşturacak.
KUKSADER Başkanı Haluk Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuklanın sadece çocuklar için oynanan bir etkinlik olmadığını belirterek, festivali “Kukla yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de” sloganıyla düzenlediklerini dile getirdi.
Yüce “Dernek olarak, Türkiye’de kuklanın hak ettiği yere kavuşması için böyle bir festival başlattık. Katıldığımız uluslararası festivallerde izlediğimiz değerli oyunların Türkiye’de de görülmesini arzu ettik.” dedi.
Türklerin sahip olduğu Karagöz gölge oyunu geleneğinin gelişerek sürdüğünü anlatan Yüce, diğer kukla alanlarında bu gelişimin çok fazla görülemediğini ve festival sayesinde bu gelişime katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Festival programı ve festivalle ilgili daha detaylı bilgilere festivalin resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.
Festival Resmi Sitesi Instagram facebook twitter youtube googleAnkara Kukla Festivali Kukla Festivali Uluslararası Ankara Kukla Festivali Kukla Festivalleri