İnegöl Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kültür Sanat Festivali, Cumartesi günü yapılacak kortej yürüyüşü ile başlıyor. 21 Temmuz’da son bulacak festivale 8 ülkeden halk dansları ekipleri katılırken, Altın Mobilya Halk Dansları Yarışması da bu yıl 6’ncı kez gerçekleştirilecek.
Cumartesi günü 18.30’da kortej yürüyüşü ile startı verilecek festival öncesi Belediye Başkanı Alper Taban, bu sabah Bir Simit’te düzenlenen kahvaltılı toplantıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Festivalde farklı görevler üstlenecek olan STK temsilcilerinin katıldığı kahvaltının ardından basın açıklaması yapılarak 14-21 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin programı açıklandı. Başkan Taban Cumartesi günü başlayıp 21 Temmuz’da sona erecek festivale tüm ilçe halkını davet etti.
1988’DEN BU YANA…
İnegöl Belediyesi Kültür Sanat Komisyonu üyeleri ile Kültür ve folklor dernek yöneticilerinin hazır bulunduğu basın toplantısında, İnegöl Belediyesi olarak farklı coğrafyalardan gelen kültür elçilerine ev sahipliği yapan, kültürlerin buluşmasına, kaynaşmasına vesile olan ve bu yıl 31’incisi gerçekleştirecek Uluslararası Kültür Sanat Festivalinin 1988 yılından bu yana düzenlendiği ifade edildi.
KÜLTÜRLERİN KAYNAŞMASINA VESİLE OLACAĞIZ
Düzenlenen basın toplantısında festivale ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Verdiğiniz desteklerle geleneksel hale gelen ve bu yıl 31’incisi gerçekleşecek olan Uluslararası Kültür Sanat Festivalimizin hazırlıklarını tamamladık. Farklı coğrafyalardan gelen kültür elçilerine ev sahipliği yapacağız. Kültürlerin kaynaşmasına vesile olacağız. İnegöl’de artık bu işin mayası tuttu. Geçmişte emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Büyük katkılarla bugünlere gelindi. Bu festivalde daha fazla neler yapabiliriz, nasıl geliştirebiliriz düşüncesiyle komisyonumuz marifetiyle çeşitli kararlar alındı. İnegöl Belediyesi 1870 yılında kurulmuş, o günden bu güne kurumsal hafızasını büyütüyor. İnşallah bu çaba ve gayretler bugün olduğu gibi bundan sonra da devam edecek. Her geçen gün artırdığımız hizmet ağı kültür ve sanatın toplumun tüm dinamiklerine yayılması için gayret ediyoruz. Birlik ve beraberliğin artmasına vesile olan festivalimizi daha güçlü şekilde gerçekleştiriyoruz. Coşkuyla kültür ve sanatın ihtişamını İnegöllü hemşerilerimize yansıtıyoruz” dedi.
İNEGÖL’DE KÜLTÜR SANAT FIRTINASI ESECEK
Festivalin 14-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşeceğini de hatırlatan Alper Taban; “İnegöl’de tam bir kültür ve sanat fırtınası esecek. Ünlü sanatçıların katılımı ve farklı kültürlerin harmanlanmasıyla büyük bir coşku yaşanacak. Festivale olan ilgi her geçen yıl artıyor. Geçtiğimiz yıl 3 bin 500 kişilik açık hava merkezimizde yüzde 100 doluluk yaşadık. Bu yıl da aynı şekilde olmasını diliyoruz. Cumartesi günü 18.30’da AVM önünden kortej yürüyüşüne başlayacağız. 21 Temmuz Cumartesi günü PERA konseri ile de son bulacak. Yürüyüşümüz Kültürpark alanı içerisine kadar gerçekleşecektir. İnegöl’de yapılan yürüyüşlerin en uzunu diyebiliriz” diye konuştu.
8 ÜLKE VE 15 DERNEK…
Başkan Taban, yerel derneklerin de festivalde önemli bir yere sahip olduklarına vurgu yaparak; “Festivalin yapılması noktasında bize ciddi katkı sağlayan derneklerimiz de var. Bayburtlular, Şavşatlılar, Rumeli, Kafkas, Balgöç, Romanlar, Ertuğrulgazi, Ahıska, Manavlar dernekleri gösteriler gerçekleştirecekler. Belediye Halk Dansları ekibimiz de sahne alacak ve kültürel zenginlikler sahnede yansıtılacak. Yurtdışından misafirlerimiz var. Tahtamukay Belediyesi’nden delegasyon İnegöl’e geldi. Kuzey Osetya, Kazakistan, Kosova, Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Makedonya, Kosta Rika gibi ülkeler İnegöl’e gelecekler. 15 kültür derneğimiz park içerisinde çadırlar kurarak kendi gelenek ve göreneklerini tanıtacaklar. Katkı ve desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
DIŞ PARK GÖSTERİLERİ
Festivalin dış park gösterilerine ilişkin de bilgiler veren Taban, şöyle konuştu: “8 ayrı bölgede 16 ayrı dış park gösterisi yapılacak. İnegöl AVM, Sarraflar Çarşısı, Akhisar, Kurşunlu, Yeniceköy, Tahtaköprü, Cerrah ve Yenice’de dış park gösterileri devam edecek ve vatandaşın ayağına gidilecek.”
ALTIN MOBİLYA HALK DANSLARI YARIŞMASI
“Uluslararası Altın Mobilya Halk Dansları Yarışması ödülü de sahibini bulacak. Bu yıl 6’ncısını gerçekleştireceğiz. Dışarıdan katılan 8 ülke burada hünerlerini sergileyecek. Yarışan ekipler değerlendirilecek ve 1’inciye 2 bin dolar, 2’nciye bin 500 dolar ve 3’üncüye bin dolar ödül verilecek.”
FESTİVALDE EN GÜZEL FOTOĞRAFLARI ÇEKENE ÖDÜL
“Bu sene Kültür Komisyonumuzdan gelen güzel bir teklifi de değerlendirdik ve yeni bir uygulamayı daha ilk kez gerçekleştireceğiz. Arkadaşlarımız festivalde çok güzel sahnelere rastlıyoruz, bunları da ölümsüzleştirmek adına bu kareleri yakalamak adına da en iyi fotoğraf yarışması da yapalım dediler. Bunu da duyurmuş olalım. Festival süresince en iyi resimleri yakalayan ve yapılacak değerlendirmede ilk 3’e girecek olan arkadaşlarımıza hediyelerimiz olacak. Bunu da duyurmuş olalım.”
SPONSORLARA TEŞEKKÜR
“Kardeş şehirlerimiz var. Tamamını davet ediyoruz ve hemen hemen tamamından delegasyonlar da şehrimizde olacak. Bir teşekkürü de organizasyonda emeği geçen sponsorlarımıza yapmak istiyorum. Organizasyonun büyük çoğunluğunu sponsorlar marifetiyle yapmaya çalışıyoruz. Belediye bütçesini minimum kullanmaya çalışıyoruz. Çilek, İSKO, İTSO, Özdilek, İnegöl AVM, Serra Sünger, Küçükçalık, Mobiliyum AVM, Freşa, Uludağ, İMOTİM, CP, Cihangir Hastanesi ve Kültür Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Bunların hayata geçebilmesi için bir takım desteklere ihtiyacımız var ve sponsorlarımız bize destek oluyorlar. Bu işin arka mutfağında çalışan kıymetli arkadaşlarımız var, komisyon üyelerimize çok teşekkür ediyorum. 14-21 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceğimiz 31’incisi Uluslararası Kültür Sanat Festivalinin şehrimizdeki kardeşliğin artmasına vesile olacağını düşünüyorum. Tüm İnegöllü kardeşlerimizi organizasyona davet ediyorum.”
FESTİVAL PROGRAMI
14 Temmuz Cumartesi günü kortej yürüyüşü, çadır açılışları ve halk dansları açılış galası ile start alacak olan festivalinde; 15 Temmuz’da ara verip 16 Temmuz’da yabancı ve yerel ekiplerin halk dansları gösterileri yapılacak. 17 Temmuz’da Feryal Başel Tüzün ile İnegöl Belediyesi THM korosu konseri, 18 Temmuz’da 6’ncı Altın Mobilya Halk dansları yarışması, 19 Temmuz’da Bekir Ünlü Ataer ile İnegöl Belediyesi TSM korosu konseri, 20 Temmuz’da Nikah Dairesi önünde Buray halk konseri ve 21 Temmuz Cumartesi akşamı da Açık Hava Gösteri Merkezinde Pera grubu konseriyle festival sona erecek.
Festival programı için tıklayın.
Bu yazı en son 2024-03-29 07:52 tarihinde güncellenmiştir.