Red Bull Music Festival İstanbul’da Bizi Ne Bekliyor?

26-30 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da neler olacak? İlgi çekici konseptler, birbirinden yetenekli müzisyenler, sıra dışı bir atmosferde partinin hası ve dahası bizi bekliyor.

Red Bull Music Festival, 26-30 Eylül tarihleri arasında şehri harekete geçirmeye hazırlanıyor. Kentin kültürel dokusuyla tam bir uyum içerisinde, aynı zamanda küresel bir dil yakalayan performanslar, partiler ve görsel şovlar festivalin kapsamlı programının parçası olacaklar.

New York, Los Angeles, Paris, Sao Paulo gibi şehirlerden sonra İstanbul’da da hayata geçirilecek olan festival 5 gün boyunca tam 60 sanatçıyı kentin farklı noktalarında, kimi zaman beklenmedik mekanlarda, dinleyiciyle buluşturacak. Talaboman, Vladimir Ivkovic, Barış K gibi isimlerle partileyecek, deneysel sahnede Dopplereffekt, İpek Görgün, Fennesz ve The Bug ile birlikte ilgi çekici isimleri izleyeceğiz. Cahit Berkay’dan Jans Joachim Irmler’e genişçe bir kadronun doğaçlama performansı, Little Simz ve Zebra Katz’ın da katılacağı hip hop şöleni ve tüm bunların yanında Yeşilçam’daki B-movie etkisine odaklanan sergi, performans ve söyleşi festivalin kapsamlı programının parçaları. Tüm bu başlıkları hemen aşağıda biraz daha açalım ve detaylandıralım.

Birbirinden çekici dört farklı konsept

Bir kere şunu söyleyelim, kim ne arıyorsa, bu dört ayrı konseptle bu festivalde bulması çok olası. Karşınızdaki bir nevi “jukebox”; zevkinize göre seçim de yapabilir, “ben sıradan başlar her birine giderim” diyerek festival şölenine tam anlamıyla dahil de olabilirsiniz. Çünkü her bir konsept sürpriz şovlara, beklenmedik anlara gebe. Konser ve performansların yanı sıra, 2 farklı sergi, gece yarısı film gösterimleri ve özel konuşmacıların katılacağı sohbetler gerçekleşecek.

16 müzisyenle sınırların aşılacağı bir açılış gecesi

Festivalin ağırlayacağı 60 sanatçının dörtte birini açılış gecesinde tek bir sahnede göreceğiz. Çoğu daha önce asla aynı sahneyi paylaşmamış bu müzisyenler beklenmedik anlara ev sahipliği yapacak bir emprovize düet gecesinde bir araya gelecekler. Sırayla aynı kokpiti kullanan her biri üstün yetenekli kaptan pilotlarla rüya gibi bir uçuşa hazır olmakta fayda var.

26 Eylül’de Avusturya Başkonsolosluğu/Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleşecek bu sınır tanımayan gecede ZeN ve BaBa ZuLa gibi İstanbul alternatif sahnesinin zihin açıcı topluluklarında müzik yapmış olan Murat Ertel’in öncülüğünde toplanacağız. Konuklarımız ise Umut Adakale, Ah! Kosmos, Cahit Berkay (Moğollar), Chyltys, Dr. Das (Asian Dub Foundation), Gökçe Gürçay (Gevende), Eralp Güven (Islandman), Hans Joachim Irmler (Faust), Lydia Kavina, Aybike Çelik Özbey (Reptilians From Andromeda), Şirin Pancaroğlu, Okay Temiz, Gyða Valtýsdóttir (Múm), Bart Vervaeck ve Hakan Vreskala gibi her biri alanında önemli isimler.

Hip hop kültürü iki yakayı bir araya getiriyor

Hip hop kültürü, “sektörde” Doğu ve Batı’nın çatışması üzerinden pazarlansa da, aslında birlik olmanın, “crew”ların ve dayanışmanın önemli olduğu bir kültür. Tam bu noktadan yola çıkıyoruz ve İstanbul’un iki yakasını hip hop’la dolu bir programla bir araya getiriyoruz. Üstelik günün sonunda da bu buluşmayı bir dizi performansla taçlandırıyoruz!

Peki bunu nasıl yapıyoruz? İki farklı yakadan bir MC ve bir beatmaker’ı aynı sahnede buluşturuyoruz. Hem de bu sahne İstanbul’da boğazın tam ortasında süzülerek yolculuk ediyor. Allame ile Da Poet’i, Hayki ile Tanerman’ı, Anıl Piyancı ile Ufuk Kevser’i, Xir ile Noisart’ı birlikte göreceğiz.

İki yakayı bir araya getiren bu buluşmaların ardındansa geceyi şenlikli bir parti ile taçlandırıyoruz. Little Simz, Zebra Katz gibi isimleri konuk ediyoruz, gecenin “ev sahipliğini” ise Ezhel ile Kamufle ve Dostları’na bırakıyoruz. Ezhel sahnede Korhan Futacı ve Ben Fero’yu ağırlayacak, Kamufle ise Allame, Anıl Piyancı, Da Poet, Hayki, Kayra, Lewo, Server Uraz, Tankurt Manas gibi dostlarıyla izleyici karşısında olacak.

Red Bull Music Academy’nin 20. yaşını görkemli bir partiyle kutluyoruz

Red Bull Music Academy tam yirmi yıldır yenilikçi müziğin yaratıcısı olmaya aday fikirleri ve genç müzisyenleri destekliyor. Her şey bundan yıllar önce Berlin’de başladı ve Akademi, bu yıl doğduğu kente geri dönüyor. Biz de Red Bull Music Academy’nin 20’nci yaşını Red Bull Music Festival kapsamında hakkını gerçek manada vererek kutlamakta kararlıyız. Deneysel müzik mi, evet sınır tanımayacağız. Rave mi, kemerlerinizi bağlasanız iyi edersiniz! Üstelik görsel olarak da şenlikli bir parti bekliyor herkesi. Yıldız DJ’ler, sıkı prodüktörler bu gecenin birer parçası olacaklar.

“Experimental” başlıklı sahnede Pan Daijing Presents First Piece, The Bug vs Miss Red, İpek Görgün ve Fennesz ortak performansı ile Dopplereffekt’i sahnede göreceğiz. Rave sahnesinde ise Robogeisha B2B Seretan, Sassy J B2B Volcov, Talaboman ve Barış K B2B Vladimir Ivkovic performanslarına tanıklık edeceğiz.

İstanbul, Yeşilçam olmadan düşünülebilir mi?

Red Bull Music Festival gerçekleştiği şehirlerin kültürel dokusuna adapte olan, bu kentlerin müzikal ve kültürel dinamiklerini harekete geçirmeyi hedefleyen bir organizasyon. Sıradaki durak İstanbul olunca, kentin kültür haritasında özel bir yeri olan Yeşilçam’ı es geçmek tabii ki olmazdı. Festival kapsamında dönemin sıra dışı akımlarından birini mercek altına alacağız. Üstelik filmlerden biri için sıfırdan bir “soundtrack” hazırlanacak, hem de canlı canlı bir performans eşliğinde. Peki bunu kim, nerede ve nasıl yapacak? Gaye Su Akyol ve Bubituzak 27 Eylül’de Kadıköy Sineması’nda Yılmayan Şeytan filminin yeni müziklerini sahnede filme eşlik ederek çalacaklar. Bu performansın hemen öncesindeyse Can Evrenol, Güven Erkin Erkal, Kunt Tulgar ve Melikşah Altuntaş’ın katılımıyla B-movie akımı üzerine bir sohbet gerçekleştirilecek.

Art of B-Movies başlığı altında yapacaklarımız bununla bitmiyor. Festival süresince her akşam Kadıköy Sineması’nda bir fim gösterimi olacak. Dört Yanım Cehennem, Süpermen Dönüyor, Tarkan: Viking Kanı, Şeytan filmleri yıllar sonra tekrar beyaz perde ile buluşacak. filmleri ücretsiz olarak gösterilecek.

İki de sergimiz var. Bunlardan biri film afişlerinin çeşitli illüstratörler tarafından yeniden yorumlanacağı Art of B-Movies: The Remake Exhibition. Diğeri ise, Güven Erkin Erkal’ın arşivini açtığı ve 20 B-movie afişini meraklısı ile paylaşacağı Art of B-Movies: Archive sergisi.

Festivalin iyi müzik, saatler boyu hız kesmeyen partiler, deneysel yaklaşımlar ve sinema alanındaki tüm etkinlikleri işitsel olduğu kadar görsel olarak da ilham verici. Özellikle Red Bull Music Academy kutlama gecesi ve sinema alanında gerçekleşecek tüm etkinliklerin göz kamaştırıcı geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz. Festival kulaklara olduğu kadar gözlere de hitap edecek, unutmayın.



Bu yazı en son 2024-03-29 08:11 tarihinde güncellenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir